25. 11. 2011

Smetanová majonéza do salátů i k bramborům


Prej mám už od patnácti alergii na vejce, takže se musím krotit s tatarkou, majonézou, trojobalem a podobně. Do buchet jedině domácí vejce, ale dnes natruc upeču piškot ze šesti.

K obědu mi zbyly vařené brambory od večeře, pěkně si je opeču na domácím sádle... a co k tomu? Posílám recept na odlehčenou majonézu ze smetany - je to teda spíš domácí tatarka, na majonézu tam chybí právě to vejce :)

Jen tak k bramborům, nebo do zeleninového či těstovinového salátu, k rybám, masu i uzeninám. Miluju ji!

Recept:
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 1 lžíce moučkového cukru
  • 1 lžíce plnotučné hořčice, pro gurmány může být zrníčková
  • šťáva z půlky citrónu (může být méně)
  • 1 lžička soli
  • pepř
  • olej (ten já vynechávám)

Vše pěkně prometlíme metličkou, ochutnáme a dochutíme - více cukru, soli, nebo je libo mletá paprika? Dobrá varianta je i s nastrouhanými kvašáky nebo rozmačkaným vařeným žloutkem.

Dobrou chuť, u nás určitě nebude chybět při Štědrovečerní hostině :)

Žádné komentáře:

Okomentovat